Läs och filmtips om bröstcancer

"En dum knöl i mammas bröst"

Lästips om bröstcancer!

Litteratur, broschyrer, filmer och länkar om att leva med bröstcancer eller vara närstående till någon som fått bröstcancer. Innehållet är sammanställt av sjukhusbiblioteken, patientutbildningscentra och vårdpersonal i Region Skåne och av personer med egen erfarenhet av bröstcancer.

Facklitteratur

Bröstcancer (2007) av Jonas Bergh med fler.
Författarna som skriver utifrån sina samlade erfarenheter som kirurg, cancerläkare och psykolog. Man poängterar att allt fler botas idag.

Bröstcancerboken.
Från besked till färdigbehandlad (2010) av Ann Sköld Nilsson Det här är en handfast och praktisk bok för dem som drabbats av bröstcancer. Hur undersökningen går till och vad innebär beskedet medicinskt och mentalt. Boken baseras på intervjuer med läkare, kuratorer och ett stort antal patienter.

Leva nära cancer (2006) av Peter Strang.
Författaren är professor och överläkare. I boken tar han på ett lättfattligt sätt upp fakta om cancersjukdomar, behandlingar men också psykologiska reaktioner. Det finns också praktiska råd vid problem som smärta, illamående och håravfall.

Rosa boken om bröstcancer.
Fysiska, psykiska, sociala och existentiella aspekter (2006) Boken är tänkt som ett komplement till landstingens vårdprogram för bröstcancer. Den behandlar viktiga frågor som kommunikation, stöd under behandling och symtomlindring.

Vägen tillbaka. Matlagning för cancerpatienter under rehabilitering (2017)
För återhämtandet är det viktigt att äta närings- och energirik mat när man är långvarigt sjuk. Men många cancersjuka får problem med att äta och specialister inom området skriver om detta i boken. Det finns också recept som är anpassade för cancersjuka.

Skönlitteratur och biografier

Pyssla om mamma (2019) av Ayten Samuels
Det kändes som att det ekade i rummet. Jag hör meningen "Du har bröstcancer" om och om igen.
Tusen tankar for runt i huvudet. Jag hör att min väninna, Demet börjar gråta.
Hur kommer det gå för min dotter? Vad skall jag säga till henne? Sakta börjar jag komma tillbaka till rummet och tårarna börjar rinna ner.
Boken handlar om vad som kommer att hända den närmaste tiden efter att mamman får diagnosen bröstcancer.

Fåglarnas hemligheter (2020) av Anita Campbell
Vad kan vi lära oss av en fågelhjärna? Det visar sig att vi kanske kan hitta svaret på en rad medicinska gåtor. Hur lär människan sig tala? Varför drabbas stora delar av den åldrande befolkningen av nedsatt hörsel när fåglarna har en intakt hörsel livet ut? Varför har vänster och höger hjärnhalvor en rad olika funktioner? Kan fåglarnas enastående syn hjälpa oss i sjukvården?
De senaste årens forskning har avslöjat intressanta egenskaper hos fåglar som lett till överraskande upptäckter om människan. Här får du läsa om hur forskning på fåglarnas hörsel och sång inspirerat till nya forskningsområden och lett till förbluffande upptäckter. Att en av dessa upptäckter skulle leda till ett av de mest intressanta forskningsrön om människans hjärna på decennier var däremot helt oväntat.

Löparklubben för cancersystrar (2020) av Josie Lloyd
När Keira får sin bröstcancerdiagnos vill hon först inte berätta ens för sin man eller sina barn. Att ta ett kliv tillbaka från karriären känns otänkbart. Och hon har verkligen ingen lust att sitta på ett sjukhus och stirra döden i ansiktet, eller vara med i en stödgrupp för cancerpatienter. Cancer är ingen klubb för henne.
Men snart tvingas hon inse att allt är på väg att förändras och att hon inte längre kan ta sin hälsa och sitt välmående för givet. Det är då hon hittar löpningen. Stentuff och svettig löpning tillsammans med ett gäng briljanta och roliga kvinnor som allihop genomgår behandling. Ett steg i taget återerövrar Keira vad hon varit en hårsmån ifrån att förlora: sin familj, sin karriär, sitt liv.
Löparklubben för cancersystrar är en varm, humoristisk och kärleksfull roman. Perfekt läsning för dig som gillar feelgood med svärta.

Moder Liv (2021) av Ewa Fröling
Ewa Fröling, en av våra allra mest kända skådespelare skriver en poetisk, stark och vindlande text om kvinnoliv och yrkesliv. Moder Liv utgår från det cancerbesked hon fick 2016 och berättar o året med otaliga sjukhusbesök och behandlingar; en tid av ångest, smärta och ilska. Hon skriver också om moderskap, om värme, om minnen från en fantastisk karriär och de starka kvinnorna i släkten som gått före. En ärlig bok att bli både rörd, upprörd och berörd av.

En ensam plats (2021) av Kristina Sandberg
Det är våren 2016 och efter Augustpriset till romanen Liv till varje pris, två år tidigare har Kristina Sandberg blivit en av landets mest efterfrågade författare. Hon vet att hon måste ta vara på den här tiden fast hon börjar känna sig på bristningsgränsen. Och så är det den där smärtan, en värk som strålar från bröstet ut i armen, handen domnar. Men hon skjuter upp mammografitiden, det är ju så mycket som ska göras först, texter som ska skrivas, resan med familjen till Cornwall och så är hon inbjuden till Bergmanveckan på Fårö. Hon befinner sig i ett slags utmattningen frenesi, men vet att hon snart ska få vara ledig.
Så kommer ett samtal. Hennes pappa har dött. Han har hittats på golvet i sitt hus i Moliden. Strax efter detta kommer hennes egen dom: Aggressiv bröstcancer, tre tumörer, en stor och två små. Livet vänds till att handla om förlust, om sorg, om kroppens skörhet och skräcken att dö från sina barn.

Alla frågor börjar med Varför? (2004) av Ulla Eneslätt
Livet förändras när Ullas dotter Maria drabbas av elakartad bröstcancer. Berättelsen handlar inte bara om sjukdom och död utan även om att den svåraste sorg går att ta sig igenom

Att mötas. En resa i sorg, glädje och insikt (2011) av Jenny Jobring
Jenny Jobrings mamma fick bröstcancer som spred sig till fler ställen i kroppen. För att bearbeta sina känslor och tankar började hon skriva dagbok. Hon var hos sin mamma till dess att hon dog och delar med sig av det hon upplevde.

Att stå bredvid cancer (2015) av Ola Ringdahl
Några av Ola Ringdahls närstående har varit cancersjuka. Han berättar om sin vilja att vara stark för att stötta och att samtidig försöka hantera sin egen oro, stress och sorg. I boken delar också andra personer med sig av sina erfarenheter och sitt perspektiv på cancer.

Bara mitt bröst (1996) av Agneta Ullenius
När Agneta Ullenius drabbas av cancer bestämmer hon sig för att skriva en dagbok om sin kamp mot bröstcancern för att stötta andra.

Boken jag saknade när jag fick bröstcancer (1997) av Ingegerd Wachtmeister
När Ingegerd drabbades av cancer fanns ingen bok som kunde ge henne tröst och hjälp, så hon beslöt att skriva en själv. Boken är trots ämnet en ljus och trösterik bok.

Bröstcancer. Levd erfarenhet och fakta.
Tre kvinnor och en forskare skriver om upplevelser och behandling för bröstcancer (2008) Här beskrivs hur tre kvinnor med bröstcancer har behandlats och hur sjukdomen har påverkat deras liv.

Bröstresan (2011) av Ulrika Palmcrantz
Vid en rutinundersökning fick Ulrika Palmcrantz veta att hon hade bröstcancer. Hon började skriva dagbok som resulterade i denna bok.

Cancer som resesällskap. Min uppmuntran till dig (2011) av Maggie Målevik
En positiv berättelse om en negativ händelse i livet. För att uppmuntra den som själv drabbats av sjukdomen eller som är vårdare eller närstående.

Den lille jäveln. En bok om cancer (2014) av Maria Håkansson
Maria är 27 år när hon får sin diagnos. Detta är hennes cancerberättelse.

Det gäller dig! En bok om bröstcancerbeskedet (2003) av Susann Plate Susann Plate
berättar kortfattat om vad som kan hända med den som har drabbats av ett cancerbesked. Hon ger också tips på vidare läsning.

Ditt liv i dina händer. Att förstå och förebygga bröstcancer (2002) av Jane Plant
Författaren opererades för bröstcancer och genomgick strålbehandling. Men hon drabbades av flera återfall och beslöt sig för att lära sig så mycket som möjligt om sjukdomen. Hon la exempelvis om sin kost. Här delar hon med sig av sina erfarenheter.

Enbröstad (2003) av Maria Grahn
Maria Grahn drabbas av bröstcancer och bestämmer sig för att dokumentera sina erfarenheter i ord och bild.

Evelina ska minna om mig (1995) av Renée Högli
Ylva Bratt Helling dog efter tre års kamp mot cancer, endast 32 år gammal. Mitt i det mörka fanns ljuset i form av dottern Evelina som Ylva födde när sjukdomen tog en paus.

Håll metastaserna i schack (2019) av Eva Langlet
Eva Langlet fick 2017 diagnosen spridd bröstcancer. Behandling av spridd bröstcancer är olika beroende på vilken typ av bröstcancer man har. Information i boken är lättläst och saklig för att underlätta när man ska välja behandling.

Isvantar & cocktails. Fem perspektiv på cancer (2015) av Birgitta Barrefors Ivansson och Magdalena Falcini Jensen Birgitta och Magdalena, som båda varit cancersjuka och berättar om sina känslor och upplevelser. Vi får också möta deras gemensamma sköterska på onkologen.

Jag hörde orden (2010) av Margareta Olsson
Margareta Olsson, som själv drabbades av bröstcancer, har skrivit ner små korta reflexioner gjorda under dagliga promenader.

Jag vill fan leva. Kampen mot bröstcancer (2014) av Karin Björkegren Jones
Karin Björkegren Jones fick hon diagnosen inflammatorisk bröstcancer 2012. Här får vi följa henne under ett år tills hon blir friskförklarad.

Jag vill inte veta, inte nu. En berättelse om cancer (2012) av Helena Lind
Helena drabbades av bröstcancer 2005. Efter ett par år skrev hon ner sina tankar om sjukdomen, behandlingen och framtiden. Hon behövde bearbeta sjukdomen och hon behövde distans. Hon hoppas att hennes berättelse kan hjälpa andra i en liknande situation.

Mellan köksfönstret och evigheten (2006) av Karin Thunberg
Boken är en varm och öppenhjärtig berättelse om kvinnors förhållande till kärlek, vänskap och arbete över generationer. Karin Thunbergs egen cancersjukdom blir den röda tråden genom berättelsen.

Min cancer. Tröstebok (2015) av Lena Linderholm.
2010 drabbades konstnären Lena Linderholm av bröstcancer. Boken baseras på dagböcker som Lena skrev under sin sjukdomstid. Den innehåller även noter och musik av Gösta Linderholm. Tanken med boken, som kallas för en tröstebok, är att ge kraft och mod.

Min rosa tid. Dagbok om min bröstcancer (2012) av Cecily Laurell
Cecily Laurell berättar i dagboksform om hur det var när hon fick bröstcancer. Hon vill uppmuntra andra som har bröstcancer, ge trygghet och hopp.

När du blir "flintis" kan pappa köra mig till fritids då? (2004) av Anneli Andersson.
"När du blir "flintis..." är en bok om att leva med bröstcancer. Boken är indelad i en personlig del och en uppslagsdel om cancer från A-Ö

En dum knöl i mammas bröst (2022) av Annie Hagvall Einarsrud

Boken bygger på författarinnans egna upplevelser av att drabbas av cancer mitt under den kaotiska vardagen med heltidsarbete, hämtningar på förskolan och stressen kring att räcka till.

Ella och Henrics tankar och funderingar grundar sig i verkliga tankar hos barn som deltar i den ofrivilliga resan när en förälder blir allvarligt sjuk


När mormor fick cancer. En bok om livet (2015) av Minna Paananen
Siris mormor får cancer. Siri tycker inte det låter bra, men tillsammans ska de nog klara av det här. ”När mormor fick cancer” är det tunga ämnet till trots en fin bok om livet och att stötta varandra genom svårigheter.

Orka cancer.
En bok med tips och idéer som kan hjälpa dig att få en starkare kropp och en lugnare själ (2018) av Helene Sjögren Helene Sjögren beskriver på ett lättfattligt sätt vad cancer är och hur man kan påverka sitt mående före, under och efter behandling. Hon tar upp sådant som mat, träning, rökning och hur man även kan ”vårda” sina tankar.

Rosa boken.
10 berättelser om bröstcancer (2012) I Rosa boken berättar kända författare och vanliga svenskar, överlevande, partners, barn och barnbarn, om sina erfarenheter av sjukdomen. Om rädsla och ovisshet men också om lycka och hopp.

Sexton betapred.
En berättelse om bröstcancer (2010) av Gärd Ojon
Gärd Ojon beskriver i enkel poetisk form olika stadier av bröstcancer.

Stängt pga hälsoskäl (2010) av Agneta Klingspor
Boken skildrar Agneta Klingspors upplevelse av att få bröstcancer. Hon får beskedet och plötsligt kretsar hennes liv och verklighet kring en knöl i bröstet.

Survivor.
En konstbok om överlevnad och hopp (2009) Boken innehåller konstnärliga verk skapade just för det här projektet. Konstnärerna berättar med ord och konst om sina tankar och erfarenheter kring överlevnad.

Ta kommandot över din bröstcancer (2014) av Eva Langlet
Författaren är farmaceut och drabbades av bröstcancer 2013. Hennes egna erfarenheter ligger till grund för boken. Vad händer i kroppen? och Vad kan man göra själv? är några av rubrikerna i boken.

Trots att jag har cancer... (2014) av Iréne Ödmark-Hall
Boken är en introduktion till EFT, Emotional Freedom Techniques, och hur denna kan användas vid cancer.

Är jag fortfarande vacker? (2014) av Cecilia Hedström
I boken delar tjugofyra cancerdrabbade kvinnor med sig av sina tankar kring behandlingar, utseende, relationer och rädslor. Men också tacksamhet och glädje.


Broschyrer

Risk för lymfödem efter bröstcancer. Vad kan jag göra själv? (2014) av Helena Janlöv-Remnerud
En broschyr om hur lymfsystemet fungerar och vad man kan göra när det inte fungerar

Spridd bröstcancer. Information, råd och stöd till kvinnor och närstående (2009) Denna broschyr innehåller fakta om spridd bröstcancer, behandlingar och forskning inom området. Det finns uppgifter om vart man kan vända sig för att få stöd och hjälp.

Stöd till dig som har fått återfall (2005)
Broschyren är ett stöd för de kvinnor som drabbas av återfall. Här finns information om vart man kan vända sig för att få kontakt med andra i liknande situation.

Ta hand om din lust (2017)
Vid sjukdom och behandling kan lust och sexuell förmåga påverkas negativt. I broschyren finns råd och tankar kring hur man kan få tillbaka sexuell lust och glädje. Finns hos Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation.


Filmer

Den svindlande resan - en berättelse om cancer (2003)
I dokumentären berättar Jeanette Herulf själv om en åtta månaders period av tuffa behandlingar, men också om hur man finner livsglädje där man minst anar det. En film av Jeanette Herulf och Gunnar Hofverber.

I nöd og lyst - en film om kräft og seksualitet (2004) Sexualitet handlar om närhet, bekräftelse, kärlek och är nog så viktig för identiteten. En film av Stine Korst.

Komma igen. Närkamp mot bröstcancer (2008) Ann Murrays, 38-årig tvåbarnsmamma, blir sjuk i bröstcancer. Vi följer hennes kamp mot sjukdomen genom en videodagbok. Utgiven av Sveriges Utbildningsradio.


Patientorganisation och patienttidskrift

Bröstcancerföreningarnas Riksorganisation, här hittar du information och tips, vanliga frågor och svar, kontaktpersoner med mera. Föreningen startades av bröstcanceropererade och drivs av tidigare bröstcanceropererade. Brostcancerforbundet.se

Magasin B Magasin B är Bröstcancerföreningarnas Riksorganisations, medlemstidning


Aktiviteter

Aktiviteter

Bli medlem

Bli medlem